maandag 13 augustus 2012

Wordt Dendermonde klimaatneutraal ?

 De opwarming van de aarde en de daaruit volgende klimaatsverandering is nu al duidelijk voelbaar. Ook tijdens onze reis deze zomer in Laos bleek dat de rijstboeren hun activiteiten moesten aanpassen aan de veranderingen in het moessoenseizoen. De plaatselijke media hadden het over de verwachte mindere rijstproductie, als gevolg van de klimaatsveranderingen. Voorbeelden zijn er helaas veel te veel...

Dit artikel gaat uit van deze klimaatsverandering en het feit dat de mens hierin een enorme verantwoordelijkheid draagt. Het vertrekt vanuit een hoopvol toekomstbeeld dat deze gevaarlijke trend nog kan omgebogen worden.  
Think global, act local

Sommigen zullen misschien argumenteren dat het lokale niveau weinig of geen invloed kan uitoefenen op dit mondiale proces. Indien men Dendermonde als eiland beschouwd, is dit natuurlijk het geval. Maar onze stad is een onderdeel van de globale wereld. Wij dragen bij tot de vervuiling en de opwarming. Wij moeten daarom ook een bijdrage leveren in het proces door een klimaatneutrale stad te worden.
De grafiek geeft de evolutie  van de verschillende sectoren in de emissie uitstoot weer.  Het besef dat er drastisch moet ingegrepen worden op de verschillende domeinen om de klimaatswijziging te stoppen of minstens af te remmen neemt gelukkig toe, overal in de wereld.  Dat moet het uitgangspunt zijn.

Het besef dat ook lokale acties  kunnen en noodzakelijk zijn groeit. In Nederland zijn er reeds heel wat steden en gemeenten die zichzelf de ambitie hebben opgelegd om  klimaatneutraal te worden. In Vlaanderen hebben bijvoorbeeld Gent en Leuven ook deze beslissing genomen.


De stad Gent  beschikt over een heus uitgewerkt actieplan om te evolueren naar een klimaatneutrale stad. Daar moeten wij in Dendermonde ook werk van maken. De klimaatopwarming is geen ver van mijn bedshow: het belangt ons allen aan. Lokale acties kunnen een belangrijke rol spelen, zeker ook in het versterken van het bewustzijn en het aanmoedigen van gedragswijzigingen.

Stadsdiensten hebben een voorbeeldfunctie

Ik heb er het laatste jaarverslag (2010) er nog een op nagelezen. Nergens blijkt de ambitie van onze stad om te werken naar een klimaatneutrale stad, nergens lees je iets over een registratie van het energieverbruik in de stadsgebouwen.

Het verbaast  dan ook niet dat nergens wordt melding gemaakt van het Kyoto-akkoord of de burgemeestersconvenant die door de Europese Unie in 2008 werd gelanceerd. Ook over het Vlaamse klimaatsbeleidsplan 2006 – 2012 vind je niet terug in het jaarverslag.

Wil dan dan zeggen dat er niets gebeurd?
Natuurlijk niet. Dendermonde heeft een aantal lopende acties die perfect passen in de ambities Klimaatneutrale stad.  Maar de ambitie om hier echt een strategie voor op te zetten en alle diensten hierbij te betrekken, dat ontbreekt vandaag.

Meten is weten !
Ook inzake het meten staan wij – tenminste als je je baseert op jaarverslag – nog niet heel ver.  Ter illustratie op p. 89 heeft men het over de afvalpreventie in de eigen diensten:  Door het digitaal loket, het intranet en communicatie via e-mail wordt het papierverbruik en het verbruik van andere kantoormaterialen verminderd. Via affichering bij de kopieerapparaten wordt het personeel erop gewezen om het papiergebruik te beperken door o.a. recto verso te kopiëren.”

Maar echt meten (bijvoorbeeld de evolutie van het aantal koppies per dienst) is er niet bij. Nochtans is dat een van de eerste zaken die in een  lokaal klimaatplan gebeuren. Dat geldt voor papier, maar zeker ook voor mobiliteit en vanzelfsprekend ook voor energieconsumptie.
Het is trouwens opvallend dat in het jaarverslag enkel in het hoofdstuk ‘leefmilieu’ acties opgenomen worden, terwijl alle diensten zich zouden moeten aangesproken voelen. Het halen van milieudoelstellingen kan mits de nodige creativitiet perfect een element zijn in het evaluatiebeleid van ambtenaren.
Vrijwel iedereen is er van overtuigd dat de stadsdiensten te veel gebouwen in gebruik hebben. Bij de doorlichting van het patrimonium dient zeker ook aandacht besteed te worden aan de energieconsumptie in de verschillende gebouwen.  Indien wij echt de CO2-uitstoot willen verminderen dan is dit een must en zal dit een belangrijk element moeten vormen in toekomstige beslissingen over  de toekomst van de verschillende sites.

De stad als motor
Wij zijn allen betrokken partij en zijn allemaal verantwoordelijk.  Het stadsbestuur moet in het klimaatplan dan ook veel aandacht besteden aan het sensibiliseren en stimuleren van acties en investeringen die passen in het klimaatplan.

Er moet een dynamiek op gang gebracht worden die  alle participanten ( gezinnen, organisaties, instellingen en bedrijven) aan te spreken om van Dendermonde en klimaatneutrale stad te maken. ‘Samen voor morgen’: de slogan van sp.a- Dendermonde zou de baseline van het lokale klimaatplan ‘Dendermonde wordt een klimaat neutrale stad’ kunnen geweest zijn!
Zowel in eigen diensten als daarbuiten kan een lokaal actieplan sterk ingrijpen op verwarming. Enkele maatregelen als opwarmertje:


-          Vermindering van de CO2-uitstoot in de eigen gebouwen
-          Werken met energieboekhouding en hierover rapporteren
-          Aanmoedigen van energiebesparende maatregelen in nieuwe en bestaande woningen
-          Bevordering van aantrekkelijk openbaar vervoer en fietsverkeer
-          Groene ruimten en bossen aanleggen


vorige blogberichten

8 augustus         Dendermonde moet op zoek naar jonge mensen

5 augustus        Groot tekort aan kinderopvang

2 augustus         Nooit meer naar het administratief centrum dankzij digitaal loket

6 juli                   Dendermonde wordt grijzer en grijzer

30 juni                Luc duwt de lijst

25 juni               Heibel over het onderwijs

22 mei               Digitaal is de nieuwe normaal, maar nog niet in Dendermonde

In voorbereiding
  • Een sociale stad: dat is goed voor iedereen
  • Het lokaal niveau: belangrijke actor in de actieve welvaartsstaat
  • De prijs van ons afval
  • Stadsdiensten zijn openbare diensten: zij staan ten dienste van de inwoners !




1 opmerking: