zondag 5 augustus 2012

Een groot tekort aan kinderopvang in Dendermonde

Voorschoolse kinderopvang; het is voor de meeste gezinnen met kleine kinderen (jonger dan 2,5 jaar)  een must om beroepsactief te kunnen blijven of worden. Betrokken ouders weten hoe moeilijk het is om voor het kindje een opvangplaats te bekomen.

Volgens cijfers van Kind en Gezin zijn er in Dendermonde vandaag 545 plaatsen voor 1.461 kinderen. Dat is een dekkingsgraad van 37,5 %, terwijl uit een bevraging van datzelfde Kind en Gezin een behoefte van 60 % dekking blijkt. Anders gezegd: er zijn vandaag 331 plaatsen te weinig in Dendermonde om aan de behoefte van kinderopvang te voldoen.

Morgen nog meer plaatsen te weinig!
De komende jaren zal het aantal kinderen jonger dan 2,5 jaar in Dendermonde sterk toenemen (zie onderstaande grafiek, bron: studiedienst Vlaamse Regering). En deze aangroei zal  natuurlijk ook de behoefte aan kinderopvang doen toenemen. Een voorzichtige berekening brengt ons op een tekort van circa  400 opvangplaatsen tegen 2018 (wij besparen u de berekening).

Problemen genoeg, maar wie moet wat doen?
Het realiseren van deze behoefte aan voorschoolse kinderopvang is natuurlijk niet de uitsluitende opdracht van het lokale bestuursniveau (gemeente en ocmw). In tegendeel het is in de eerste plaats een opdracht voor de Vlaamse  Gemeenschap om de voorwaarden te creëren waarin voldoende kwaliteitsvolle en betaalbare opvangcapaciteit kan worden aangeboden.  Vlaanderen lukt hier vandaag niet in. In bijna alle Vlaamse steden en gemeenten is er een tekort aan plaatsen in de kinderopvang.

Het beperkte aanbod is niet het enige probleem in deze sector.  Om maar enkele problemen aan te raken:
·         De bestaande kinderdagverblijven hebben het dikwijls moeilijk om het hoofd boven water te houden.  

·         Onthaalmoeders moeten werken in onaantrekkelijke omstandigheden en voorwaarden.

·         De verloning van de kinderverzorgsters in de kinderdagverblijven is laag en verklaart het grote verloop aan personeel.

De prijzen in de niet gesubsidieerde initiatieven zijn dan weer voor de meesten onbetaalbaar. Ook dat is op zich een groot probleem waar nu te weinig aandacht naar toe gaat !

Wat kan het stadsbestuur doen?

Toch kan ook het lokale niveau een belangrijke rol spelen, bvb door:

·         Het monitoren van de initiatieven en de behoeften en een vlotte tussenschakel zijn tussen ouders en opvanginitiatieven

·         Eigen initiatieven ontwikkelen (zoals de recente beslissing om een kinderdagverblijf in gebouwen basisschool De Schakel in Baasrode op te starten)

·         Een stimulerings- en ondersteuningsbeleid uitwerken naar initiatieven van derden

De inspanningen van het stadsbestuur moeten vanzelfsprekend gaan naar inkomens gerelateerde initiatieven omdat deze echt open staan voor ieders beurs. Daarenboven moet de ondersteuning door het stedelijk niveau gekoppeld worden aan de kwaliteitsgaranties van Kind en Gezin.

Waarom moet het stadbestuur hier actief zijn?

Sommigen stellen zich misschien de vraag of een lokaal bestuur wel initiatieven moet nemen op het vlak van kinderopvang.

In onze optiek is het kunnen beschikken over betaalbare kwaliteitsvolle opvang een basisrecht. Het laat mensen toe om zichzelf voluit te ontplooien. Hierdoor nemen de hindernissen om op de arbeidsmarkt volwaardig actief te zijn af. Dat is goed voor ieder individu, maar dat is ook goed voor de volledige samenleving omdat zo het aantal werkenden groeit.

Breder gezien kan je stellen dat het realiseren van kinderopvang een belangrijk onderdeel is van onze actieve welvaartsstaat. Het dossier kinderopvang toont concreet aan dat de gemeentelijke of stedelijke inspanningen en diensten een belangrijke component hiervan zijn.

De te verwachten terugval van het aantal 1 en 2-jarigen vanaf 2019 valt samen met de prognose van de studiedienst van de Vlaamse Regering over het dalend aantal jonge mensen in onze stad. Het voorzien van voldoende kwaliteitsvolle en betaalbare kinderopvang kan helpen om onze stad aantrekkelijk te maken voor jonge mensen. Dat is echter een onderwerp voor een volgend blogbericht.
 




vorige blogberichten
komende blogberichten
2 augustus
Nooit meer naar het administratief centrum dankzij het digitaal loket
Dendermonde moet op zoek naar jonge mensen
6 juli
Dendermonde wordt grijzer en grijzer
Act global, think local: wordt Dendermonde een klimaatneutrale stad?
30 juni
Luc duwt de lijst
Het lokaal niveau: belangrijke actor in de actieve welvaartsstaat
25 juni
Heibel over het onderwijs
De prijs van ons afval
22 mei
Digitaal is de nieuwe normaal, maar nog niet in Dendermonde



Geen opmerkingen:

Een reactie posten