vrijdag 6 juli 2012

Dendermonde wordt grijzer en grijzer

vergrijzing binnen de vergrijzing


Ik herinner mij nog hoe pakweg 50 jaar geleden bij een overlijden van iemand van 70 jaar gezegd werd 'hij heeft toch 5 jaar van zijn pensioen kunnen profiteren'. Vandaag is 70 niet echt oud meer. Binnen de vergrijzing treedt er zelf een vergrijzing op. Met vergrijzing binnen de vergrijzing duidt men het groter aantal 80 plussers aan.

Wij worden dus met zijn allen ouder en dat is op zich een heel positief punt.

de vergrijzing van Dendermonde in cijfers




2012 2018 2024 2030
80+  2.446 2.755 2.837 3.375
90+ 362 549 650 740


Het aantal 80 plussers in Dendermonde zal stijgen van 2.446 nu tot 2.775 in 2018 en tot 3.375 in 2030. Het aantal Dendermondenaars ouder dan 90 bedraagt vandaag 362 en zal tegen 2030 opgelopen zijn tot 740. Dat blijkt uit cijfers van de studiedienst van de Vlaamse Regering.
Ik heb mij de voorbije jaren persoonlijk erg verdiept in de problematiek van de ouderenzorg.  De cijfers over de vergrijzing binnen de vergrijzing stellen het stadsbestuur voor nieuwe uitdagingen en vereisen een doordacht lokaal beleid. Dat wil zeggen: zorgen dat de behoeften maximaal gedekt zijn, maar ook dat deze betaalbaar blijven, voor de mensen en voor het bestuur.

zorg voor ouderen is een kerntaak van de gemeente

Meer aandacht voor ouderenzorg moet mensen maximaal kans geven op welzijn en een zo groot mogelijke mate van zelfstandigheid. Het is een taak van het bestuur om hierin ondersteuning te geven, rekening houdend met de wensen en behoeften van elk individu en elk gezin.

OCMW-voorzitter Theo Janssens heeft er voor gezorgd dat deze visie vertaald werd in het zorgstrategisch plan.  De cijfers over  demografische evolutie maken duidelijk dat ook het lokale bestuur de inspanningen inzake ouderzorg nog zal moeten verhogen, zeker als men meer mensen dankzij  ondersteuning de kans wil geven om langer  thuis te blijven wonen.
De voorbije jaren heeft Dendermonde fors geînvesteerd in bijkomende woningen voor oudere mensen. Ook de komende jaren is een stijging van aangepaste woonvormen voor ouderen een must. De Vlaamse Regering beseft dit zelf ook en lanceerde daarom met de aanleunflats een tussenvorm tussen serviceflats en de woonzorgcentra. Dendermonde zal moeten onderzoeken hoe zij dit nieuw initiatief in haar zorgbeleid voor ouderen inpast.

 meer publieke rvt-bedden nodig in onze stad
De spectaculaire stijging van inwoners boven de 80 en 90 jaar zal de behoefte aan RVT-bedden de komende jaren ook fors doen toenemen.  Bijkomende bedden voor mensen met veel behoeften zullen moeten geprogrammeerd worden, ook door OCMW en stadsbestuur. Uiteindelijk blijft het de Vlaamse Regering die de nodige investeringmiddelen zal moeten vrij maken.

De voorbije jaren zie je in Dendermonde en in heel Vlaanderen dat privé- organisaties  (zowel via vzw als zuiver commerciële initiatieven) steeds meer bedden in de zorginstellingen (rusthuizen) hebben opgericht. Dit fenomeen doet zich ook in Dendermonde voor. Zo ligt er bijvoorbeeld  ook n een planningsdossier voor 22 nieuwe bedden van een vzw op tafel.
De bedden in zorginstellingen moeten voorbehouden  worden  voor ouderen met een zwaar zorgprofiel. Door de hoger beschreven demografische evolutie lijk een toename van het aantal bedden voor deze groep ouderen onvermijdelijk. Een doorschuiven van deze taken naar ‘privé-initiatieven’ dreigt voor heel wat mensen deze noodzakelijke zorg onbetaalbaar te maken.  De openbare sector moet betaalbare kwaliteitsvolle ouderzorg garanderen, ook in de zorginstellingen.

 niet tegen een zorgcentrum in Baasrode
Wij hebben de voorbije weken het beleid ouderenzorg grondig besproken binnen onze lokale partijafdeling Daarbij kwam natuurlijk ook de problematiek van het rusthuis (zorginstelling in Baasrode) naar voor. Een zorginstelling waarin de kwaliteit vandaag onvoldoende is en waarvoor een erkenning is bekomen tot 2018.

Wij wensen dat het nieuwe stadsbestuur heel vlug opdracht geeft om een grondige studie te maken over de woonbehoeften voor ouderen, met de focus op 2030. Op basis van dit onderzoek kan het bestuur dan doordachte beslissingen nemen. In onze ogen is dit een vorm van goed bestuur. 
Zo concretiseren wij ook het politiek akkoord van april 2011 tussen CD&V, NVA en Sp.a. Maar uiteindelijk zal de Vlaamse Minister van Welzijn zijn goedkeuring moeten geven en de investeringsgelden ter beschikking moeten stellen.
Beslissingen die ook op termijn een stedelijk ouderzorgbeleid betaalbaar houden. De keuze voor een eventueel nieuw rusthuis in Baasrode zal hiervan een onderdeel zijn en zal gebeuren op basis van een een uitgbreid rapport over de behoeften. Voor sp.a moet de openbare sector een belangrijke rol blijven spelen. Van een uitverkoop van openbare rusthuizen kan geen sprake zijn !
Laat het ook duidelijk zijn dat de woonbehoeften voor ouderen slecht één aspect zijn van het ouderenzorgbeleid.

Meer aandacht voor ouderzorg wordt voor socialisten dan ook een van de belangrijke thema’s in en na de verkiezingen. Een prioriteit die zich ook moet vertalen in het beleid van het nieuwe stadsbestuur en OCMW-raad.

Reageren kan op deze blog op per mail op luc.vangasse@gmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten